Προηγούμενη
Μονάδα Αναπαρ.Ιατρικής
Ελληνες Γυναικολόγοι
Γυναικολογικές  Κλινικές
Γυναικολογικά Θέματα
MEDLINE & Διεθνή sites
Ελληνικά sites & Links
Ερωτήσεις-Απαντήσεις
Επικοινωνία

Ερωτήσεις-Απαντήσεις

 

 

Ερώτηση: Γεια σας και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα.Είναι πολύ χρήσιμη για μας. Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να σας κάνω δυο ερωτήσεις. 'Εχω διαγνωστεί με κονδυλώματα. Θέλω να κάνω κάποιες εξετάσεις αίματος εδώ και καιρό και φοβάμαι μήπως φανεί και ο ιος αυτός. Στις εξετάσεις θα φαίνεται ο ιος? Και ακόμα μια. Θα έχει πρόβλημα αν θέλω να μείνω έγκυος? Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

Απάντηση: Μόνο με ειδικό μοριακό έλεγχο βρίσκεται ο ιός στο αίμα. Φυσικά μπορείτε να μείνετε έγκυος. ΗΡΕΜΙΑ.

 

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να μάθω σχετικά με την τραχηλίτιδα. Από τι προκαλείται και
πώς αντιμετωπίζεται; Είναι πολυέξοδη η θεραπεία; Είμαι ιδιαίτερα αγχωμένη... Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Απάντηση: Είναι σπάνια πάθηση αλλά συχνά κολπίτιδες και εκτρόπιο του τραχήλου
μπερδεύονται με τραχηλίτιδα. Για να τυποποιηθεί η διάγνωση χρειάζεται Τεστ Παπ και πλήρης καλλιέργεια κολπικών υγρών, ακολούθως θεραπεύουμε τα μικρόβια και στο τρίμηνο γίνεται επανέλεγχος οπότε το 85% των περιπτώσεων έχει θεραπευθεί οι υπόλοιπες γυναίκες μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές αγωγές και σε σπάνιες περιπτώσεις να γίνουν κρυοπηξίες ή καυτηριάσεις ή Laser.

 

 

Ερώτηση: Συγχαρητήρια για την σελίδα σας. Βρίσκομαι στην 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου. Μέχρι στιγμής όλα βαίνουν καλώς. Το μόνο που με ανησυχεί είναι ότι έκανα την εξέταση για την αυχενική διαφάνεια και οι πιθανότητες να υπάρχει κάποια ανωμαλία στο μωρό είναι 1/114. Πιστεύετε ότι αξίζει η ταλαιπωρία να κάνω αμνιοπαρακέντηση αναλογιζόμενη την επικινδυνότητα αυτής της διαδικασίας; Ευχαριστώ και περιμένω με αγωνιά μια απάντηση σας.

Απάντηση: Εάν αποδεχόμαστε μια εξέταση τότε πρέπει να αποδεχόμαστε την φιλοσοφία της και να αποφασίζουμε σωστά. Ο κίνδυνος 1/114 είναι υψηλός και η αποφυγή της αμνιοκέντησης δημιουργεί υψηλό ρίσκο. Συζητήστε το θέμα διεξοδικά με τον γιατρό σας. Εμείς συνήθως βοηθάμε τα ζευγάρια να αποφασίσουν μόνα τους ποίο ρίσκο θα πάρουν, δηλαδή της αποβολής ενός υγιούς εμβρύου από την αμνιοκέντηση (1/100) ή της γέννησης ενός παιδιού με ανωμαλίες (1/114). Η απόφαση εξαρτάται επίσης από το ηλικιακό ρίσκο της γυναίκας, την ύπαρξη υγιών παιδιών στο σπίτι, την ευκολία στο να μείνει έγκυος η γυναίκα.

 

 

Ερώτηση: Είμαι 38 ετών και προσπαθούμε να κάνουμε παιδί εδώ και 2 χρόνια χωρίς αποτέλεσμα
Ο άνδρας μου έκανε δύο σπερματοδιαγράμματα που έχουν ως εξής
ΑΡΙΘ.ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ- 46.000.000
ΟΛΙΚΟΣ ΑΡΙΘ. - 46.000.000
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΡΙΣΤΗ - 7% ΜΕΤΡΙΑ - 22% ΑΣΘΕΝΗΣ - 17% ΑΚΙΝΗΤΑ - 54%
ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ - 27% ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ -73%
ΠΟΣΟΤΗΤΑ - 1.0 ml
ΕΤΩΝ - 44
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι ο γιατρός μου, βρίσκει ότι το σπέρμα είναι σχετικά καλό αλλά η βλέννη μου δεν το δέχεται καθόλου. Πηρά αντιβίωση και κορτιζόνη δυο φορές αλλά δεν έγινε τίποτα. Λόγω της ηλικίας μου, προτείνει την εξωσωματική γονιμοποίηση. Στο παρελθόν στα 19 είχα κάνει έκτρωση. Παρακαλώ πολύ εξηγείστε μου για ποιους λόγους η βλέννη δεν δέχεται το σπέρμα και την πρέπει να κάνουμε. Δεν είχα ποτέ γυναικολογικό πρόβλημα.

Απάντηση: Η ικανότητα να μαντέψουμε τα ιατρικά ευρήματα αλλά και να συμβουλεύσουμε για αυτά ξεφεύγει από το πνεύμα της ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ. Η συμβουλή μας είναι να συνεργαστείτε και να ρωτάτε για όλα σας τα προβλήματα τον γιατρό σας η τους ειδικούς για θέματα γονιμότητας στους οποίους έχετε απευθυνθεί και που έχουν την δυνατότητα να έχουν υπεύθυνη άποψη για τόσο λεπτά ιατρικά θέματα.
 

 

Ερώτηση: Καταρχήν θα ήθελα να σας συγχαρώ για την πολύ καλή δουλειά και το site σας. Η ερώτηση μου είναι η εξής: εφόσον η γυναίκα έχει ελεγχθεί και δεν έχει βρεθεί κανένα πρόβλημα αλλά υπάρχει πρόβλημα με το σπέρμα σε ποια περίπτωση προτείνετε σπερματέγχυση και σε ποια εξωσωματική με μικρογονιμοποίηση. Ο άντρας μου έχει 7.000.000 με κινητικότητα 12% και 65% μορφολογικές ανωμαλίες. Εγώ είμαι απολύτως υγιής. Υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει η λύση της σπερματέγχυσης ή χρειάζεται οπωσδήποτε εξωσωματική. Επίσης ο άντρας μου έχει υπερβολικά αυξημένη προλακτίνη 134 (με φυσιολογικά όρια 0-15).

Απάντηση: Καλό είναι να γίνει έλεγχος και θεραπεία για την προλακτίνη. Με βάσει τα στοιχεία που μας δίνετε έχετε ένδειξη για εξωσωματική γονιμοποίηση. Οι πιθανότητες φυσικής σύλληψης ή επιτυχίας σε σπερματέγχυση είναι πάρα πολύ μικρές.

 

 

Ερώτηση: Πήρα το θάρρος να σας γράψω για ένα πρόβλημα υγείας που έχω και φοβάμαι πάρα πολύ. Καταρχάς μου ήρθε η περίοδος σε μεγάλη ηλικία 17 με πολλούς και φριχτούς πόνους με κατάληξη στο νοσοκομείο κάθε φορά για να κάνω ένεση. Η περίοδος μου ερχόταν κάθε 3-4 μήνες και είχα πολύ αίμα τις 2-3 πρώτες μέρες και πολλού πόνους φυσικά. Έκανα εξετάσεις και μου είπαν ότι 1) έχω δυσμηνόρροια και 2) ότι έχω πολυκυστικές ωοθήκες και ξεκινήσαμε θεραπεία για να βελτιώσω την κατάστασή μου να έρχεται κανονικά η περίοδος και για να μπορώ να κάνω παιδιά. Την τελευταία θεραπεία που είναι εξάμηνη την τελείωσα τον Μάιο και ενώ έπρεπε να την σταματήσω για 2 μήνες και μετά να ξαναρχίσω (η θεραπεία ήταν με αντισυλληπτικά) δεν μου έχει έρθει περίοδος ακόμα, δηλαδή έχω 7 μήνες να αδιαθετήσω και δεν ξέρω τι να κάνω πλέον. Έχω απελπιστεί και πρέπει να περιμένω να μου έρθει πρώτα για να μπορέσω να πάρω την επόμενη θεραπεία. Σας παρακαλώ πείτε μου τι να κάνω γιατί έχω τρελαθεί και φοβάμαι μήπως έχω κανένα πρόβλημα γιατί θέλω να ξεκινήσω να κάνω ένα παιδί με τον άντρα μου αλλά δεν ξέρω τι έχω και τρέμω μήπως δεν μπορώ να κάνω παιδιά που είναι η αδυναμία μου. Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε. Περιμένω σύντομα νέα σας.

Απάντηση: Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε ενδοκρινολόγο ή γυναικολόγο που ασχολείται με ενδοκρινολογία και αναπαραγωγή. Μην αρχίζετε σαν κάθε τυπικό μέσο Έλληνα να μαζεύετε συμβουλές από κάθε ανευθυνουπεύθυνο και ιδίως στο internet για ένα τόσο ειδικό θέμα.
 

 

Ερώτηση: Θα ήθελα πληροφορίες σχετικά με το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επιτρέπεται ή όχι; Αν ναι, τι πρέπει να προσέχει κανείς; Ευχαριστώ

Απάντηση: Η σεξουαλική επαφή κατά την εγκυμοσύνη επιτρέπεται και είναι φυσιολογική λειτουργία, μόνο σε περιπτώσεις που έχουμε μαιευτικά προβλήματα όπως αποκόλληση, αιμορραγία, χαμηλή πρόσφυση πλακούντα, περίδεση τραχήλου
κλπ. Σε όλες τις περιπτώσεις όμως πρέπει να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο
σας .
 

 

Ερώτηση: Συγχαρητήρια για το site σας!!!!! Είμαι 27 ετών και ο σύζυγος 30. Είμαστε περίπου 3 χρόνια παντρεμένοι και τον τελευταίο χρόνο προσπαθούμε να κάνουμε παιδί χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κάποιες πρώτες δικές μου εξετάσεις δεν έδειξαν κάποιο πρόβλημα και έτσι ο σύζυγος έκανε σπερμοδιάγραμμα. Σας παραθέτω τα αποτελέσματα όπως αναγράφονται στις εξετάσεις: όγκος σπέρματος 4,6ml αριθμός σπερματοζωαρίων < 500.000 κ.κ.ε (ολιγοσπερμία), όλα ακίνητα, παρατηρούνται πολλά πυοσφαίρια (αν δεν κάνω λάθος στην ανάγνωση της λέξης).
Η ερώτησή μου είναι εάν αυτά τα αποτελέσματα αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας
φυσιολογικής σύλληψης και εάν μια κάποια θεραπευτική αγωγή μπορεί να
βοηθήσει ουσιαστικά. Σημειωτέον ότι δεν έχουμε επισκεφθεί κάποιον ουρολόγο ή
άλλον ειδικό για περαιτέρω κινήσεις. Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας!

Απάντηση: Πρέπει αρχικά να γίνει νέο σπερμοδιάγραμμα. Εάν και ο επανέλεγχος είναι στα ίδια επίπεδα τότε ο έλεγχος του άνδρα θα συμπληρωθεί με ειδικό
ορμονικό, αιματολογικό και υπερηχογραφικό έλεγχο. Ακολούθως θα γίνει ειδικός
γυναικολογικός έλεγχος στην γυναίκα και αιματολογικοί έλεγχοι στο ζευγάρι
και θα προχωρήσετε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με μικρογονιμοποίηση.

 

 

Ερώτηση: Έχω ακανόνιστο κύκλο και αποφασίσαμε με το γιατρό μου να κάνουμε κάτι για αυτό έτσι ώστε να μείνω έγκυος, αφού προσπαθώ για 9 μήνες και τίποτα δεν έχει γίνει. Μου έδωσε χάπια για να γίνει ωοθηλακιορηξία να το παρακολουθήσουμε και να έχουμε προγραμματισμένη επαφή. Κάναμε το πρώτο κολπικό υπερηχογράφημα την 11η ημέρα του κύκλου και το ωάριο ήταν 12χιλ. Επαναλάβαμε ένα κολπικό την 15η και το ωάριο είχε παραμείνει ίδιο μέγεθος. Αισθάνομαι ότι δεν θα είναι εύκολο να συλλάβω. Εσείς τι μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω για τη καταπληκτική προσπάθεια και το ωραίο site σας.

Απάντηση: Κατ' αρχήν ο σκοπός αυτού του site δεν είναι να κάνει ιατρική δι'
αλληλογραφίας διότι είναι αθέμιτο και ανέφικτο.
Θα πρέπει να σας πληροφορήσουμε ότι η φυσική δυνατότητα ενός ζευγαριού
να συλλάβει δεν ξεπερνάει το 20% σε κάθε κύκλο, με την προϋπόθεση ότι
θα έχουμε καλό σπέρμα, καλές σάλπιγγες και καλή ωορρηξία στην οποία θα
έχει γίνει 24 ώρες πριν ή μετά ελεύθερη επαφή.
Εάν κατανοήσετε αυτή την πιθανότητα τότε το άγχος σας θα μειωθεί και
σύντομα θα πετύχετε σύλληψη.
Σε περίπτωση που μετά από ένα χρόνο ελεύθερων επαφών δεν έχει γίνει
σύλληψη, τότε προχωρούμε σε έλεγχο με υστεροσαλπιγγογραφία,
σπερμοδιάγραμμα και αναλόγως προχωρούμε. Εσείς με την περίπτωση της
αποτυχημένης προσπάθειας για ωοθυλακιορρηξία πρέπει να οπλιστείτε με
υπομονή διότι ο οργανισμός κάθε γυναίκας δεν είναι σίγουρο ότι θα
αντιδράσει κατά τα συνήθη στην κάθε αγωγή. Συνιστούμε υπομονή ηρεμία και καλή συνεργασία με τον γιατρό σας.

 

 

Ερώτηση: Γυναικολογικά είμαι υγιής εκτός από ένα μικρό ινομύωμα που το παρακολουθώ. Έχω ένα παιδί 20 ετών και έχω κάνει 5 εκτρώσεις. Τώρα έχω ανωμαλίες στον κύκλο μου. Εδώ και ένα χρόνο δεν είναι κανονικός. Έρχεται αραιά. Τώρα καθόλου. Είναι δυνατόν να μπήκα στην κλιμακτήριο σ' αυτή την ηλικία; Έκανα ορμονολογικές εξετάσεις και ο γιατρός μου έδωσε ορμόνες premelle cycle 10.ομως έχει πολλές παρενέργειες (καρκίνους,...) και φοβάμαι να τα πάρω. Τι με συμβουλεύετε εσείς;

Απάντηση: Δεν υπάρχει φάρμακο χωρίς παρενέργειες. Είναι όμως πιο επικίνδυνο για μία γυναίκα να έχει ανεξέλεγκτες ορμονικές διαταραχές και επιδράσεις (ακανόνιστος κύκλος ) έναντι του ρυθμισμένου κύκλου, με λήψη ορμονικής κυκλικής υποκατάστασης. Προϋπόθεση για την ασφαλέστερη λήψη είναι η διενέργεια εργαστηριακών εξετάσεων που θα σας υποδείξει ο γιατρός σας με βάση το ιστορικό σας και το είδος του προβλήματός σας

 

 

Ερώτηση: Συγχαρητήρια για το site σας. Το πρόβλημα που με απασχολεί είναι ότι εδώ και 4 χρόνια προσπαθώ με την γυναίκα μου να κάνουμε ένα παιδί. Οι εξετάσεις που έκανε απέδειξαν ότι δεν έχει κάποιο πρόβλημα αλλά και οι δικές μου δεν έδειξαν κάτι που να δημιουργεί πρόβλημα. Μόνο που το σπερμοδιάγραμμα που έκανα -κατά τον γιατρό μου καλό- δεν με πείθει γι΄αυτό. Σας λεω τα αποτελέσματα με την ελπίδα να μου απαντήσετε και να με οδηγήσετε στον σωστό δρόμο ώστε να αποχτήσουμε ένα παιδί που τόσο θέλουμε:
ph 7,2
ΟΓΚΟΣ:5 ML
ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΠΕΡΜΑΤΟΖΩΑΡΙΩΝ:60.000.000/ml
ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ:1η ΩΡΑ 3ηΩΡΑ
5% ΖΩΗΡΑ 0%ΖΩΗΡΑ
20% ΝΩΘΡΑ 10%ΝΩΘΡΑ
75% ΑΚΙΝΗΤΑ 90%ΑΚΙΝΗΤΑ
ΑΝΩΜΑΛΕΣ ΜΟΡΦΕΣ 10%
ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ
Αναμένω γρήγορα νέα σας και σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση: Έχετε ασθενοσπερμία ( μειωμένη κινητικότητα ) στο σπερμοδιάγραμμα που διαβάσαμε, αλλά αυτή η διάγνωση για να είναι αναμφισβήτητη πρέπει να
έχετε παρόμοια αποτελέσματα σε δύο τουλάχιστον εξετάσεις, σε εργαστήρια
που ασχολούνται με σπέρμα. Η υστεροσαλπιγγογραφία και η ωοθυλακιορρηξία
πως είναι;

 

 

Ερώτηση: Πριν από λίγο καιρό κάναμε μια πρώτη -αποτυχημένη- προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Από την τρίτη ημέρα μετά την εμβρυομεταφορά -και μέχρι την έκτη- ένοιωθα κάποιες συσπάσεις χαμηλά στην κοιλιά, μπορεί να είχαν κάποια σχέση με την αποτυχία της προσπάθειας;

Απάντηση: Οι πόνοι αυτοί μπορεί να οφείλονται σε παλαιά ενδομητρίωση, επίσης αν στο ιστορικό υπάρχουν έντονοι πόνοι περιόδου μπορεί να δικαιολογηθούν και τέλος η ίδια η διαδικασία ωοληψίας μπορεί να προκαλέσει πόνους. Μια μικρή ομάδα γυναικών χωρίς προφανές αίτιο θα κάνει τέτοιους πόνους. Εκείνο που όμως πρέπει να έχετε κατά νου, είναι να επικοινωνείτε εγκαίρως με τους θεράποντες για όλα τα προβλήματα που τυχόν σας παρουσιάζονται, ώστε να αντιμετωπίζονται σωστά και άμεσα. Τα τελευταία 2 χρόνια έχουμε εφαρμόσει σε πειραματικό πρωτόκολλο μια μορφή θεραπείας που έχει πολύ καλά αποτελέσματα αλλά επειδή δεν την έχουμε ανακοινώσει δεν μπορώ και να σας την πω προς το παρόν.

 

 

Ερώτηση: Τι πιθανότητες έχει κάποιος με αζωσπερμία να αποκτήσει παιδιά; Αν έχει πιθανότητες με ποια μέθοδο γίνεται η γονιμοποίηση. Κοστίζει ακριβά;

Απάντηση: ΑΖΩΟΣΠΕΡΜΙΑ ( MESA _ TESA )

Κάνουμε εξωσωματική γονιμοποίηση με μικρογονιμοποίηση αλλά τα σπερματοζωάρια λαμβάνονται από τον όρχι ή την επιδιδυμίδα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται όταν ο άνδρας δεν έχει καθόλου σπερματοζωάρια, είναι δηλαδή αζωοσπερμικός. Τότε είτε με γενική νάρκωση και βιοψία είτε με τοπική νάρκωση μέσω παρακέντησης με βελόνη παίρνουμε το υλικό από τον όρχι ή την επιδιδυμίδα και από εκεί βρίσκουμε σπερματοζωάρια με τα οποία κάνουμε μικρογονιμοποίηση. Η μέθοδος αυτή έδωσε την δυνατότητα σε ζευγάρια που άλλοτε δεν θα μπορούσαν να αποκτήσουν παιδί παρά μόνο με σπέρμα δότη να  αποκτήσουν και αυτά ένα υγιές παιδί. Η μονάδα μας ανήκει στους πρωτοπόρους που εφήρμοσαν επιτυχώς αυτή τη μέθοδο καθώς επίσης από μας γεννήθηκε στην Ελλάδα το πρώτο παιδί μετά απόψυξη υλικού που είχε κρυοσυντηρηθεί κατά την ερευνητική βιοψία όρχεων αζωσπερμικού άνδρα (10-8-98). Το συνολικό κόστος είναι χωρίς τα φάρμακα που παίρνει η γυναίκα για να κάνει ωάρια από 600 έως 900.000 δραχμές.

 

 

Ερώτηση: Ύστερα από 5 χρόνια προσπάθειας δεν έχω καταφέρει ακόμη να μείνω έγκυος. Οι ορμονολογικές μου εξετάσεις έχουν δείξει μόνο ότι έχω ανεβασμένο επίπεδο προλακτίνης, έχω κάνει σαλπιγγογραφία και έχω διαβατές σάλπιγγες και ο άντρας μου έχει κάνει επανειλημμένα σπερμοδιαγράμματα όπου το σπέρμα του (ταχύτητα/αριθμός) είναι πολύ καλά. Έχω κάνει 3 σπερματεγχύσεις, και δύο κύκλους εξωσωματικής. Στον πρώτο κύκλο είχα χρησιμοποίησα superfact και metrodin, είχα 6 ωάρια από τα οποία γονιμοποιήθηκαν τα 4 και τοποθετήθηκαν και τα 4 αλλά δυστυχώς η β' χοριακή ήταν μηδενική. Στον δεύτερο κύκλο χρησιμοποίησα arvecap και pergogrin είχα 4 ωάρια, γονιμοποιήθηκαν και τα 4 και τοποθετήθηκαν και τα 4. Η β' χοριακή την 14η ημέρα ήταν 70, την 16η 500 και την 20η 4800. Ο γιατρός στα υπερηχογραφήματα έβλεπε δύο σάκους αλλά στην 10η εβδομάδα ύστερα από δυνατούς πόνους χαμηλά, απέβαλα. Ξέχασα να αναφέρω ότι από την 14η ημέρα είχα λίγο ροζ αίμα. Αυτό εξακολουθούσε καθημερινά αλλά ο γιατρός μου πιθανολογούσε ότι ίσως ήταν αίμα από παλαιά περίοδο. Ύστερα από εξετάσεις βρέθηκε ότι έχω αντιπατρικά αντισώματα 12% και ο γιατρός μου συνέστησε να γίνουν μία σειρά από εμβόλια που πιθανόν να βοηθήσουν την επόμενη προσπάθεια εξωσωματικής που  ετοιμάζομαι να κάνω στις αρχές του καλοκαιριού. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τα παρακάτω:
1) αν έχω ενδομητρίωση και ινομυώματα στην μήτρα, με την εξωσωματική ξεπερνώ αυτά τα εμπόδια? (να σημειώσω ότι δεν έχω ενδείξεις)
2) γενικότερα που μπορεί να ευθύνεται η ανικανότητα μου φυσιολογικής σύλληψης?
3) γιατί έχω τόσο χαμηλή ανταπόκριση στα φάρμακα και κάνω λίγα ωάρια?
4) που μπορεί να ευθύνεται η αποβολή αυτή?
5) πιστεύεται ότι με τα εμβόλια που θα κάνω θα έχω μεγαλύτερες πιθανότητες σύλληψης και συνέχισης της εγκυμοσύνης?
Σας ευχαριστώ πολύ και σας συγχαίρω θερμά.

Απάντηση: Επειδή κανείς πρέπει να απαντά υπεύθυνα, θα ήθελα να σας πω ότι τα ερωτήματά σας είναι σημαντικά και πολλά και ξεφεύγουν από το πνεύμα της επικοινωνίας μας αυτής διότι χρειάζεται να δει κανείς με προσοχή όλο σας το ιστορικό. Θα προσπαθήσω να σας βοηθήσω απαντώντας κάπως στα ερωτήματα. 
1) Και στην εξωσωματική υπάρχει επίδραση αρνητική από ινομυώματα ή ενδομητρίωση.
2)Εκτός από θέμα τύχης, είναι πιθανό να υπάρχει κάποιο μικρό πρόβλημα.
3)Εξαρτάται από το ορμονικό σας προφίλ.
4)Μπορούν να γραφτούν ολόκληρα βιβλία για αυτό αλλά ξέρουμε ότι το 10% των κυήσεων θα αποβληθούν.
5)Δεν έχει σημασία τι πιστεύει ο κάθε τυχαίος γιατρό με τον οποίο συζητάτε το πρόβλημά σας αλλά ο υπεύθυνος θεράπων που έχει ολοκληρωμένη εικόνα.
 

 

 

Ερώτηση: Συγχαρητήρια για την σελίδα σας βοηθάτε πολύ κόσμο πάντως, μπράβο σας. Θα ήθελα να ρωτήσω άμα με προλακτίνη 485, και κινητικότητα σπερματοζωαρίων 20% έχω πιθανότητες να μείνω φυσιολογικά έγκυος? Αν όχι σε τι λύσεις να παω ίσως, σπερματέγχυση ή εξωσωματική γονιμοποίηση? Εσείς που ξέρετε καλύτερα τι θα προτείνατε?

Απάντηση: Θα μπορούσαμε να σας συμβουλεύσουμε σωστότερα αν γνωρίζαμε,
1. Πόσον καιρό προσπαθείτε να μείνετε έγκυος?
2. Αριθμό σπερματοζωαρίων ανά κυβικό εκατοστό ?
3. Τύπο περιόδου ?
4. Υστεροσαλπιγγογραφικό έλεγχο , αν υπάρχει?
5. Φυσιολογικές τιμές προλακτίνης του εργαστηρίου.

 

 

Ερώτηση: Τι είναι το ενδομήτριο και ποιος είναι ο ρόλος του στη διαδικασία της 
σύλληψης;

Απάντηση: Το ενδομήτριο είναι το εσωτερικό κάλυμμα της μητρικής κοιλότητας. Αναπλάσεται από την βασική του στιβάδα αμέσως μετά την απόπτωσή του με την περίοδο και αναπτύσσει βιοχημική επικοινωνία με το έμβρυο για να δεχθεί την εμφύτευση και την ανάπτυξη της εγκυμοσύνης. Χρειάζεται να βρίσκεται σε καλό προφίλ ανάπτυξης για να μπορέσει να ξεκινήσει μια εγκυμοσύνη, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες και είναι αντικείμενο  ερευνών όλων όσοι ασχολούμαστε με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

 

 

Ερώτηση: Δεν θα ήταν βέβαια περιττό να σας ευχαριστήσω εκ βάθους καρδιάς χωρίς να κρύψω τον ενθουσιασμό μου για την τόσο καλή και επίπονη εργασία που με ευαισθησία καθώς φαίνεται κάνετε σε αυτό το δικτυακό τόπο. Τουλάχιστον Πανελλαδικά το site είναι πάρα πολύ καλό και χρήσιμο για τα εκάστοτε ενδιαφερόμενα και προβληματισμένα ζευγάρια. Για να μπω στο θέμα χωρίς να σας κουράζω με περισσότερα θα ήθελα σας παρακαλώ να μου απαντήσετε εσείς ως ειδικοί για το τι είναι η Υστεροσαλπιγγογραφία αλλά και μερικές κατά το δυνατόν λεπτομέρειες για αυτήν. Θα ήθελα να μάθω για ποιο σκοπό γίνεται, με ποιο τρόπο (μέθοδος), σε ποιο μέρος και ποιοι ιατροί ασχολούνται. Θα ήθελα επιπλέον να πληροφορηθώ πόσο επικίνδυνη και επίπονη είναι και αν είναι δυνατόν πόσο κοστίζει. Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την απάντησή σας που περιμένουμε με ανυπομονησία.

Απάντηση: Η υστεροσαλπιγγογραφία είναι ακτινολογική εξέταση που αποτελεί το κλασσικό πρώτο βήμα στην διερεύνηση ζευγαριών με πρόβλημα γονιμότητας (μαζί με το σπερμοδιάγραμμα). Γίνεται μετά την λήξη του αίματος της περιόδου. Έχει συνήθως κάποιου βαθμού ενόχληση η γυναίκα για αυτό και χορηγούνται αναλόγως φάρμακα για να βοηθήσουν ώστε να μην ταλαιπωρηθεί η γυναίκα και με την συνεργασία της να ολοκληρωθεί ένας αξιόπιστος έλεγχος. Συνήθως οι ακτινολόγοι που εργάζονται σε Μαιευτήρια έχουν μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στην εκτέλεση της εξετάσεως. Τεχνικά, η γυναίκα τοποθετείται σε θέση γυναικολογικής εξετάσεως και αφού  αποστειρωθεί ο κόλπος ένας ειδικός κολποδιαστολέας βοηθάει να δούμε τον τράχηλο. Τοποθετούμε στο τράχηλο ειδικό σωλήνα μεταλλικό ή πλαστικό που λέγεται σαλπιγγογράφος, μέσα από τον σωλήνα βάζουμε ένα ειδικό υγρό που πάει στην μήτρα και τις σάλπιγγες και τότε γίνεται η λήψη των ακτινογραφιών που έτσι μας απεικονίζουν τις εσωτερικές κοιλότητες μήτρας και σαλπίγγων. 

 

 

Ερώτηση: Πρόσφατα υποβλήθηκα σε επιθετική λαπαροσκόπηση για την αφαίρεση ενδομητριώματος από τη δεξιά ωοθήκη και εστιών ενδομητρίωσης με laser Έχουν περάσει τρεισήμισι μήνες στους οποίους μου δόθηκε σε ενέσιμη μορφή Arvekap (συνολικά 4 φορές) και τώρα ο γιατρός μου μου συνέστησε, μόλις επανέλθει ο κύκλος, να ξεκινήσω να αντισυλληπτικά χάπια μέχρις ότου θέλω να μείνω έγκυος. Ποιες είναι οι επιπτώσεις όλων αυτών στη γονιμότητά μου; Μόλις σταματήσω τα χάπια θα μπορώ να μείνω έγκυος χωρίς ιδιαίτερες επιπλοκές; 

Απάντηση: Η αγωγή που ακολουθείτε είναι η ενδεδειγμένη και η συνέχιση της πρόληψης μέσω της προστατευτικής δράσης των αντισυλληπτικών απαραίτητη για μια νόσο σαν την ενδομητρίωση. 

 

 

Ερώτηση: Καταρχήν συγχαρητήρια για το site σας. Το πρόβλημά μου είναι το εξής, ενώ έχω ένα γιο 12 ετών (κανονική σύλληψη) αδυνατώ να μείνω έγκυος. Το 1994 έκανα μια επέμβαση κωνοειδής εκτομή τραχήλου (σύμμηση τραχήλου). Η πρόσφατη εξέταση από τον γυναικολόγο μου, έδειξε ότι έχει ξανακλείσει ο τράχηλος (χαρακτηριστικά μου είπε ότι έχει τρύπα πάχους καρφίτσας!). Η περίοδος μου ήταν ανέκαθεν σταθερή 28 ημερών. Πόσο μπορεί να επηρεάσει πιθανή εγκυμοσύνη το άνοιγμα του τραχήλου της μήτρας? Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Απάντηση: Εφόσον η υστεροσαλπιγγογραφία σας και το σπερμοδιάγραμμα είναι καλά, θα πρέπει να διορθωθεί ο τράχηλος και να ελεγχθεί με Huhner test κατόπιν αν "δουλεύει " η τραχηλική βλένη. Αλλιώς θα πάτε σε σπερματέγχυση .

 

 

Ερώτηση: Προσπαθούμε περίπου ένα χρόνο με το σύζυγό μου να μείνω έγκυος αλλά αυτό δεν έχει συμβεί μέχρι τώρα. Στο παρελθόν, έπασχα από υπερπρολακτιναιμία (λόγω μικροαδενώματος στην υπόφυση), αλλά μετά από ένα διάστημα λήψης Norprolac η προλακτίνη μου βρίσκεται σε κανονικά επίπεδα και γίνεται κανονικά η ωορρηξία. Υπάρχει και κάποιο πρόβλημα όμως στο σπέρμα του συζύγου μου(όσον αφορά τον αριθμό και το χρόνο ζωής των σπερματοζωαρίων). Δεν αποκλείεται η φυσιολογική σύλληψη, αλλά ο γιατρός μου, μου συνιστά να προχωρήσουμε σε σπερματέγχυση για να μη χάνουμε άλλο χρόνο. Η ερώτησή μου είναι αν έχω τα χρονικά περιθώρια να συνεχίσω τη φυσιολογική προσπάθεια και κατά πόσον (σύμφωνα με έρευνες και στατιστικές) η σπερματέγχυση μπορεί να βλάψει με κάποιο τρόπο την υγεία μου στο παρόν ή στο μέλλον. Επίσης θα να ήθελα να ξέρω τις πιθανότητες επιτυχίας ενός τέτοιου εγχειρήματος. Σημειώνω δε, ότι δεν έχω στο παρελθόν υποβληθεί σε κανενός είδους γυναικολογική χειρουργική επέμβαση.

Απάντηση: Ξαναελέγξτε το μικροαδένωμα, με την προλακτίνη. Αν το σπέρμα είναι καλό και η υστεροσαλπιγγογραφία καλή προχωρήστε σε σπερματέγχυση. Η σπερματέγχυση ανάλογα με τις γονιμοποιητικές παραμέτρους του κάθε ζευγαριού μπορεί να έχει πιθανότητα επιτυχίας από 0% έως 30%, η συνήθης πιθανότητα είναι 20%, όσο δηλαδή και η σύλληψη με φυσική επαφή σε ένα υγιές ζευγάρι.

 

 

Ερώτηση: Εδώ και 2.5 χρόνια προσπαθούμε με τον σύζυγό μου να κάνουμε παιδί. Ο κύκλος μου παίζει μεταξύ 28-42 ημέρες οι εξετάσεις όμως του γιατρού μου με υπερηχογράφημα έδειξαν ότι δεν έχουν κάποιο πρόβλημα οι ωοθήκες. Έκανα και ορμονικές εξετάσεις τις οποίες όμως τις είδε φυσιολογικές. Μας πρότεινε και έλεγχο του σπέρματος πριν προχωρήσουμε σε περαιτέρω εξετάσεις όμως ο σύζυγος μου δεν είναι καθόλου πρόθυμος να τις κάνει. Τι εξετάσεις άλλες μπορώ εγώ να κάνω και μήπως τελικά με τόσο ακανόνιστο κύκλο πράγματι είναι πολύ δύσκολη η σύλληψη γιατί δεν είναι η ωορρηξία συγκεκριμένη ημέρα του κύκλου? Θέλω να σας πω ότι πριν 8 περίπου χρόνια είχα μολυνθεί με κονδυλώματα που η γιατρός τα αντιμετώπισε με θεραπεία στον τράχηλο. Μπορεί να παίζει αυτό κάποιο ρόλο?

Απάντηση: Το θέμα των κονδυλωμάτων πρέπει να το καλύψετε με τεστ Παπ και κολποσκόπηση. Προχωρήσετε σε έλεγχο σπέρματος οπωσδήποτε. (εναλλακτικά Huhner test) Επίσης πρέπει να προχωρήσετε σε υστεροσαλπιγγογραφία ώστε να μπορείτε να ξεκινήσετε φαρμακευτική πρόκληση ωοθυλακιορρηξίας και προγραμματισμένη επαφή.

 

 

Ερώτηση: Προσπαθούμε με το σύζυγό μου να κάνουμε παιδί εδώ κι ένα χρόνο περίπου, αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Εγώ για ένα διάστημα έπασχα από υπερπρολακτιναιμία (50-60) περίπου, την οποία όμως έλεγξα με τη λήψη Norprolac. Εδώ και καιρό, βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα και έχω κανονικά ωορρηξία(έχω κάνει υπέρηχο). Ο σύζυγός μου έχει πρόβλημα στο σπέρμα (όσον αφορά τον αριθμό και το χρόνο ζωής των σπερματοζωαρίων). Ο γιατρός μου δεν αποκλείει τη φυσιολογική σύλληψη, αλλά προτείνει να πάμε σε σπερματέγχυση για να μη χάνουμε άλλο χρόνο. Από εσάς θα ήθελα να μάθω αν πιστεύετε ότι στην ηλικία που είμαι και με τις δεδομένες συνθήκες έχω τα χρονικά περιθώρια να προσπαθήσω φυσιολογικά κι άλλο χρονικό διάστημα και, αν σύμφωνα με μελέτες-έρευνες η σπερματέγχυση μπορεί με κάποιο τρόπο να βλάψει την υγεία μου τώρα ή στο μέλλον. Ευχαριστώ εκ των προτέρων και σας συγχαίρω για αυτή τη σελίδα. Περιμένω σύντομα νέα σας.

Απάντηση: Σε περιπτώσεις που η ποιότητα του σπέρματος έχει χαμηλές πιθανότητες φυσιολογικής σύλληψης και πέρασε ένας χρόνος ελευθέρων επαφών, πρέπει να μπείτε σε πρόγραμμα σπερματεγχύσεων ( το πολύ 6 κύκλοι και επί αποτυχίας IVF ) εφ όσον έχετε καλή υστεροσαλπιγγογραφία.

 

 

Ερώτηση: Δυο χρόνια προσπαθούμε να κάνουμε παιδί. Έκανα σαλπιγγογράφημα, αιματολογικές εξετάσεις και καλλιέργεια υγρών. Στο σαλπιγγογράφημα βρήκανε μία υποπλαστική σάλπιγγα. Εδώ και δύο χρόνια παρακολουθούμε την ωορρυξία κάθε μήνα με φαρμακευτική αγωγή (metrodine). Ενώ βγάζω πολλά ωοθυλάκια και μεγαλώνουν έως 25 χιλιοστά, παρά την χορήγηση γοναδοθροπίνης, δεν σκανε. Δεν έχω κάνει καμία εξέταση για ξώπλασμα αν και έχω άμεση σχέση με κατοικίδια. Υπάρχει περίπτωση να έχει σχέση με το πρόβλημα των ωοθυλακίων που δεν σκανε? Ο άντρας μου έχει κάνει όλες τις εξετάσεις και δεν βρέθηκε τίποτα σε αυτόν.

Απάντηση: Θα πρέπει να γίνει νέα ενδοκρινολογική γυναικολογική αξιολόγηση και η πιθανότερη λύση είναι η αναρρόφηση των ωαρίων και η εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

Ερώτηση: Είμαι φορέας δρεπανοκυτταρικής αναιμίας και ο σύζυγός μου είναι φορέας μεσογειακής. Μπορεί να γίνει προεμφυτευτικός έλεγχος, σε ποιο στάδιο και με τι ποσοστά επιτυχίας; Με ποία μέθοδο γίνεται ο έλεγχος; 
ΥΓ: Έχω ήδη κάνει μια αποτυχημένη εξωσωματική.

Απάντηση: Η προεμφυτευτική διάγνωση για περίπτωση σαν την δική σας δεν γνωρίζουμε να έχει ξαναγίνει με επιτυχές αποτέλεσμα. Την τελευταία τριετία υπάρχει μεγάλη εξέλιξη στον τομέα αλλά οι μοριακοί βιολόγοι μας υποχρεώνουν σε περίπτωση
εγκυμοσύνης να κάνουμε και τον κλασσικό έλεγχο με τροφοβλάστη, οπότε μπαίνουν πολλές παράμετροι κινδύνου αποτυχίας και αποβολής. Ακολουθήστε την καθοδήγηση του γιατρού σας.

 

 

Ερώτηση: Μέχρι τώρα είχα δύο παλίνδρομες κυήσεις. Στο πρώτο μου γάμο, όπου έπαθα τοξοπλάσμωση και παρ όλη τη θεραπεία που ακολούθησα είχε ''πεθάνει'' το έμβρυο μέσα στη κοιλιά μου τρεις μέρες πριν κάνω άμβλωση (2 1/2 μηνών). Στο τωρινό μου γάμο Σεπτέμβριο του 2000, όπου (2 1/2 μηνών) είχα λίγα αντιπατρικά αντισώματα, απ ότι μου είπαν είχα 15 ενώ κανονικά έπρεπε να είχα πάνω από 20 μονάδες. Σας ενημερώνω ότι ο σύζυγός μου έχει πρόβλημα κινητικότητας σπερματοζωαρίων, λόγω μάλλον συνεχούς επαφής με ραδιενέργεια λόγω εργασίας του και γι αυτό έχουμε κάνει ήδη έξι σπερματεγχύσεις από τις οποίες η μία πέτυχε. Τον Οκτώβριο του 2000 έκανα εξωσωματική (τέσσερα έμβρυα μεταφορά) η οποία δεν πέτυχε δεν ξέρω αν έφταιγε το γεγονός ότι κατά τη περίοδο που έδωσε τα σπερματοζωάρια ο σύζυγος μου είχε έρθει σε επαφή με παιδιά με ανεμοβλογιά την οποία δεν είχε περάσει και η οποία εκδηλώθηκε στον ίδιο την ημέρα που μου ήρθε εμένα η περίοδος μετά την εμβρυομεταφορά θα ήθελα να μου απαντήσετε αν ήταν καθοριστική η ανεμοβλογιά και γενικά ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσω;

Απάντηση: Χρειάζεται επαναξιολόγηση του πλήρους ιστορικού σας και πιθανή συμπλήρωση του εργαστηριακού σας ελέγχου, ώστε να αξιοποιηθούν οι πιθανότητες απόκτησης παιδιού με την επόμενη προσπάθειά σας.

 

 

Ερώτηση: Εδώ και 1,5 χρόνο η περίοδός μου έχει περιοριστεί σε 2 ημέρες. Την τρίτη σταματά εντελώς και επανέρχεται την 4η και 5η με καφεοειδείς εκκρίσεις. Αυτό ενδέχεται να κρατήσει μέχρι και την 7η μέρα. Οι σχετικές ορμονολογικές εξετάσεις δεν έδειξαν τίποτα το ιδιαίτερο.PRL 17 ng/ml. Η κλινική μου εξέταση ήταν φυσιολογική και το τεστ ΠΑΠ (ΙΙ)λόγω μιας κολπίτιδας κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Το υπερηχογράφημα που έκανα την 22η μέρα του κύκλου έδειξε φυσιολογική μήτρα και άωρα ωοθυλάκια άμφω. Σημειώνω ότι ποτέ δεν είχα ιδιαίτερα μεγάλη χρονικά περίοδο(4) και με φυσιολογικό αίμα. Ωστόσο η μείωση είναι αισθητή. Μπορείτε να με οδηγήσετε κάπου ως προς την γενεσιουργό αιτία αυτής της ολιγομηνόρροιας?

Απάντηση: Είναι λειτουργικό θέμα και συνήθως οφείλεται σε μείωση της προγεστερόνης ή σε αύξησης της περισταλτικότητας της μήτρας επίσης σε περιπτώσεις ενδομητρίωσης αλλά τότε η γυναίκα έχει πόνους περιόδου έντονους. Άλλες αιτίες είναι κόπωση, στρες και διαταραχές διατροφής.

 

 

Ερώτηση: Τα προηγούμενα 2 χρόνια έχω μείνει έγκυος δύο φορές και το έμβρυο σταμάτησε να αναπτύσσεται και τις δύο φορές γύρω στον τρίτο μήνα της κύησης. Ο γιατρός μου το χαρακτήρισε παλίνδρομο κύηση. Από τότε έχω υποβληθεί στις εξής εξετάσεις: 1. Oυρεόπλασμα το οποίο βγήκε θετικό και έκανα θεραπεία.
2. Σαλπιγγογραφία. Οι ακτινογραφίες έδειξαν δείγματα αδενομύωσης. Ο γιατρός μου συνέστησε να κάνω υστεροσκόπηση και αν διαπιστωθεί αδενομύωση να γίνει επί τόπου την ώρα της εξέτασης θεραπεία με λέιζερ. Τα ερωτήματά μου είναι:
α) Μπορεί να ευθύνεται κάτι τέτοιο για τις παλίνδρομες κυήσεις; β) Διατρέχω κάποιο κίνδυνο κάνοντας υστεροσκόπηση και πόσο αναγκαίο είναι; και γ) Τι άλλο μπορεί να προκαλεί αυτή την κατάσταση; ( Σας γνωρίζω επίσης ότι ο σύζυγος μου έκανε σπερματοδιάγραμμα το οποίο βγήκε καλό, και ότι ο προγεννητικός έλεγχος δεν έδειξε κανένα πρόβλημα.)

Απάντηση: Τα στοιχεία που μας στέλνετε δεν βοηθούν να γίνει αξιολόγηση σοβαρή. Απευθυνθείτε σε οργανωμένο κέντρο για προβλήματα γονιμότητας. Εμείς δεν γνωρίζουμε στην Ελλάδα κέντρο που να κάνει Υστεροσκοπικό Laser, μόνον Λαπαροσκοπικά Laser γίνονται, μάλλον μας γράφετε κάποιο λάθος.

 

 

Ερώτηση: Αγαπητοί μου, γεια σας. Σας συγχαίρω για το site του κέντρου σας και ευελπιστώ σε μία γρήγορη απάντηση. Μετά από δύο χρόνια άκαρπης προσπάθειας με ιατρική παρακολούθηση, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην διαδικασία της εξωσωματικής η οποία πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και τώρα είμαι έγκυος επτά εβδομάδων σε τρίδυμα. Είναι η πρώτη μου εγκυμοσύνη και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κίνδυνος για τα τρία έμβρυα να μην εξελιχθούν φυσιολογικά και τι πιθανότητες έχουν να επιζήσουν και τα τρία κατά την γέννηση τους;

Απάντηση: Κατ αρχήν συγχαρητήρια και σε σας και στους γιατρούς σας και φυσικά με το καλό να γεννήσετε τα μωρά. Όσοι ασχολούμαστε με την IVF αντιμετωπίζουμε συχνά το δίλημμα τι να συστήσουμε σε ένα ζευγάρι που μετά από την προσπάθεια που κάνουμε, έχουμε πετύχει τρίδυμη εγκυμοσύνη. Οι μελέτες που υπάρχουν δείχνουν ότι η επιλογή της μείωσης σε δύο έμβρυα (?ηθικά διλήμματα) έναντι της διατηρήσεως τριδύμου κυήσεως και περιδέσεως του τραχήλου έχουν τις ίδιες πιθανότητες αποβολής ή προώρου τοκετού. Για τον λόγο αυτό την απόφαση θα πάρει το ζευγάρι μετά από αναλυτική συζήτηση με τον γυναικολόγο.

 

 

Ερώτηση: Έχω μικροπολυκυστικές και τις δύο μου ωοθήκες και παίρνω αντισυλληπτικά ενάμιση χρόνο. Μου είπαν ότι πρέπει να παίρνω τα χάπια μέχρι να αποφασίσω ότι  θέλω να κάνω παιδί και τότε να τα διακόψω. Όταν το κάνω αυτό οι ωοθήκες μου ή θα επανέλθουν από το σοκ της διακοπής των χαπιών ή που θα πάρω άλλα φάρμακα για να τις επαναφέρω μετά από μία τόσο μακροχρόνια λήψη αντισυλληπτικών. Πόσο σοβαρή είναι η πάθηση που έχω και δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να κάνω και να επανέλθουν οι ωοθήκες μου εκτός από τη λήψη ορμονικών χαπιών;

Απάντηση: Είσαστε στον σωστό τρόπο αντιμετώπισης, εφ όσον χωρίς χάπια είχε γίνει ορμονικός έλεγχος και ο κύκλος είχε διαταραχές.

 

 

Ερώτηση: Είμαι 34 χρονών. Έχω 3 αποβολές από 25 χρονών. Το πρόβλημά μας είναι η ολιγοσπερμία και η χαμηλή κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Σε ηλικία 31 χρονών και μετά από 6 προσπάθειες σπερματέγχυσης κατάφερα να αποκτήσω ένα κοριτσάκι. Εδώ και ένα χρόνο κάνω σπερματεγχύσεις αλλά όλες αποτυχημένες. Επίσης έκανα και μια αποτυχημένη προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τι θα μπορούσε κατά τη γνώμη σας να συμβαίνει; Επίσης έχω κάποιες πιθανότητες από εδώ και πέρα να αποκτήσω ένα δεύτερο μωρό, και τι με συμβουλεύεται να κάνω;

Απάντηση: Τα στοιχεία που μας δίνετε είναι λίγα αλλά στηριζόμενοι σε αυτά πρέπει να σας συστήσουμε να ξαναπροσπαθήσετε με νέα προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

 

Ερώτηση: Τι είναι αδενομύωση;

Απάντηση: Η ανάπτυξη και διείσδυση του ενδομητρίου (που κανονικά υπάρχει στην εσωτερική κοιλότητα της μήτρας) μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, το μυομήτριο, οδηγεί στην δημιουργία της αδενομύωσης. Η αδενομύωση είναι καλοήθης πάθηση της μήτρας που πολύ σπάνια κάνει κακοήθη εξαλλαγή.

Συμπτώματα : Δεν υπάρχουν εξειδικευμένα και χαρακτηριστικά συμπτώματα. Τα πιο συνηθισμένα είναι δυσμηνόρροια ( έντονος πόνος κατά την περίοδο ), αύξηση της ποσότητας και της διάρκειας ροής στην περίοδο, μητρορραγίες ( αιμορραγίες εκτός περιόδου ).

Ευρήματα :Συνήθως έχουμε σαν τυχαίο εύρημα διόγκωση της μήτρας

 

 

Ερώτηση: Μετά από πρόσφατο υπερηχογράφημα που έκανα διαπιστώθηκε η ύπαρξη στη δεξιά ωοθήκη μικρού κυστικού μορφώματος διαμέτρου 15mm και στην αριστερή ωοθήκη κύστης διαμέτρου 3,5 cm. Είμαι 34 ετών και μητέρα δυο παιδιών που γεννήθηκαν με καισαρική τομή. Παρακαλώ να μου εξηγήσετε το πρόβλημα, τους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μου και τη θεραπεία που χρειάζεται;

Απάντηση: Τα ερωτήματα που θέσατε είναι πολύ σοβαρά, το πρόβλημα που αφορούν φαίνεται απλούστερο. Με τα στοιχεία που μου δώσατε θα πρέπει να γίνει μετά από δύο περιόδους νέο υπερηχογράφημα και ανάλογα με την υπερηχογραφική ηχοδομή του κυστικού (μονόχωρο ή πολύχωρο, με ομαλή ή ανώμαλη παρυφή τοιχώματος, με περιεχόμενο υπό- ή υπερηχογενές, με ή χωρίς αγγείωση ), να κάνετε φαρμακευτική ή λαπαροσκοπική αντιμετώπιση. Προϋπόθεση για την αναμονή είναι η γυναικολογική εξέταση (ψηλάφηση μήτρας και ωοθηκών από τον γυναικολόγο σας) να συμφωνεί με τον υπέρηχο.

 

 

Ερώτηση: Μετά από μια τελευταία αποβολή που είχα πριν ένα χρόνο στην 8 εβδομάδα (προηγούμενα, 3 αμβλώσεις και 4 αποβολές), αποφάσισα να αλλάξω γυναικολόγο. Ο νέος γιατρός διαπίστωσε με κολπικό υπέρηχο ότι έχω δίκερο μήτρα, γεγονός που επηρεάζει την εγκυμοσύνη. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής: 
1. Είναι δυνατόν ο προηγούμενος γιατρός να μην το είχε δει όλα αυτά τα χρόνια;
2. Σε τι ποσοστό, η δίκερως μήτρα επηρεάζει την εγκυμοσύνη; Πού θα μπορούσα να διαβάσω περισσότερες πληροφορίες;
3. Ο τωρινός γυναικολόγος μου συνέστησε σαλπιγγογραφία. Σε ποιες ημέρες του κύκλου πρέπει να γίνει;
4. Αν διαπιστωθεί ότι το πρόβλημα είναι μόνο η δίκερως μήτρα, μου είπε ότι θα κάνουμε διαστολή της μήτρας. Μετά από πόσο καιρό μπορώ να μείνω πάλι έγκυος και τι πιθανότητες υπάρχουν για ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης;

Απάντηση: Η Υστεροσαλπιγγογραφία είναι το απαραίτητο βήμα και μετά την απάντηση μπορούμε να διευκρινίσουμε το επόμενο βήμα.

 

 

Ερώτηση: Στις 14-11-2000 έκανα υστεροσκόπηση για την αντιμετώπιση 2 μικρών πολύποδων. Κατά την διάρκεια της επέμβασης βρέθηκαν εστίες ενδομητρίωσης που καυτηριάστηκαν. Από τότε δεν έχει έρθει περίοδος. Ο γιατρός μου είπε πως θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση. Από τότε όμως πέρασαν δυο μήνες χωρίς να έχει έρθει περίοδος. Ούτε το τεστ που έκανα ήταν θετικό, υποθέτοντας μια πιθανή εγκυμοσύνη. Πέστε μου τι μπορεί να συμβαίνει; Υπάρχει περίπτωση να έχει προκληθεί βλάβη; Πείτε μου γιατί έχω αρχίσει να ανησυχώ;

Απάντηση: Εάν υπήρχε λήψη φαρμάκων ή αιμόρροια για πολλές μέρες μετά την υστεροσκόπηση η περίοδος θα καθυστερήσει. Όμως και σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής ή λύση είναι απλή και ασφαλής. Μην ανησυχείτε, ο γιατρός σας θα σας ρυθμίσει.

 

 

Ερώτηση: Τον περασμένο Φεβρουάριο αφαίρεσα και τις δύο υδροσάλπιγγες με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης. Θα ήθελα να μάθω αν παίζει ρόλο η ηλικία στην επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, μίας και σκοπεύω να παντρευτώ σε ένα ή
ενάμιση χρόνο. Τα ποσοστά επιτυχίας αλλάζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες?

Απάντηση: H ηλικία επηρεάζει τα ποσοστά επιτυχίας αλλά αυτό εξαρτάται από το ορμονικό προφίλ και την ωοθηκική δομή της κάθε γυναίκας.

 

 

Ερώτηση: Το νεογέννητο κοριτσάκι μου, χρειάστηκε 48ημερών να εγχειριστεί. Αφαιρέθηκε κύστη συστραφήσα νεκρωθήσα ( 3 Χ 5 cm περίπου ) στη δεξιά ωοθήκη μαζί με το μεγαλύτερο μέρος της ωοθήκης και του κώδωνος αυτής λόγω επηρεασμού των. Στην αριστερή ωοθήκη βρέθηκε μικρή κύστη η οποία ανοίχθηκε και παροχετεύτηκε. Υπάρχει πιθανότητα το πολύ μικρό μέρος του ιστού της δεξιάς ωοθήκης να ξαναλειτουργήσει; αν όχι, υπάρχει πιθανότητα να καταστραφεί με τον ίδιο τρόπο η αριστερή ωοθήκη; θα μπορέσει η κόρη μου να τεκνοποιήσει; Tι θα πρέπει να κάνω για να αποφύγω όσο γίνεται τις δυσάρεστες συνέπειες;

Απάντηση: Τα ερωτήματά σας είναι λογικά, όμως δεν μπορούν να απαντηθούν με μία λέξη. Η πιθανότητα συμφύσεων περιωοθηκικών και η καταστροφή των ωοθηκών είναι πολύ μικρή. Με την σημερινή τεχνολογία πάντως, που συνεχώς εξελίσσεται, κάθε γυναίκα που έχει μήτρα και λίγη έστω ωοθήκη έχει δυνατότητα τεκνοποίησης.

 

 

Ερώτηση: Moυ διαγνώστηκε πρόσφατα ύστερα από υστεροσαλπιγγογραφία "Μονόκερος μήτρα" με βουλωμένη σάλπιγγα. Μου συνεστήθη λαπαροσκόπηση. Σε μία τέτοια περίπτωση τι ακριβώς κάνει η λαπαροσκόπηση & ποιες είναι οι πιθανότητες τεκνοποίησης σε μια τέτοια περίπτωση;

Απάντηση: Σε περιπτώσεις όπως η δική σας κάνουμε λαπαροσκοπική διάγνωση και σαλπιγγοσκόπηση. Έτσι γίνεται η αξιολόγηση του είδους της βλάβης που προκάλεσε την απόφραξη. Σε μεγάλο ποσοστό περιπτώσεων γίνεται επί τόπου, λαπαροσκοπικά και η διόρθωση της βλάβης που οδηγεί σε αποκατάσταση της σαλπιγγικής λειτουργίας. Ανάλογα με το αποτέλεσμα της επεμβάσεως μπορεί κανείς να πει αν η γυναίκα έχει πιθανότητες αυτόματης φυσικής σύλληψης ή αν θα κάνει εξωσωματική γονιμοποίηση σε περίπτωση αδυναμίας διόρθωσης της διαβατότητας της σάλπιγγας.

 

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να με ενημερώσετε για την Ψυχροπροφύλαξη - Ανώδυνο Τοκετό.

Απάντηση: Υπάρχουν αρκετές πληροφορίες στα "Επιστημονικά θέματα" στο τμήμα Μαιευτικά θέματα - Ανώδυνος τοκετός.

 

 

Ερώτηση: Αγαπητοί μου γεια σας! Ευχαριστώ που μου δίνετε η δυνατότητα να σας επισκεφτώ και να ενημερωθώ για το πρόβλημα μου! Είμαι μια νεαρή γυναίκα, που είχα την ατυχία να πάσχω από ενδομητρίωση (δυστυχώς προχωρημένη) με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσω δυο εξωμήτρια σε διάστημα 5 ετών και να χάσω και τις δυο σάλπιγγες... πέρα από τις ψυχολογικές συνέπειες... είμαι και ελεύθερη... δεν έχω και την ανάλογη ενημέρωση σχετικά με την εξωσωματική γονιμοποίηση...και όλα όσα την αφορούν (τρόπος, τόπος, κόστος, πιθανότητες επιτυχίας, όριο ηλικίας κλπ) θα επιθυμούσα να με ενημερώσετε σχετικά με αυτό το θέμα! Σας ευχαριστώ εκ των πρότερων και νιώθω υπόχρεη... φιλικά.

Απάντηση: Στο gynecology.gr έχουμε ένα μεγάλο ενημερωτικό κομμάτι για την IVF που πιστεύουμε ότι καλύπτει πολλά γενικά θέματα. Επίσης στη σελίδα με τις απαντήσεις σε ερωτήματα έχουν απαντηθεί πολλά ειδικά ερωτήματα. Αν θέλετε κάτι ειδικό είμαστε στην διάθεσή σας να το απαντήσουμε.

 

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να με βοηθήσετε γιατί δεν έχει βρεθεί κάποιος σωστός γιατρός για να μας απαντήσει. Ο σύζυγός μου έχει χαμηλή κινητικότητα 15%. Εγώ είχα ανεβασμένη προλακτίνη (1440). Παίρνω κάποια χάπια και την κατέβασα στο 3. Τώρα μου ελάττωσε την δόση για να σταθεροποιηθεί. Θα ήθελα να μου πείτε αν διορθωθεί η προλακτίνη μου με την κινητικότητα αυτή θα μπορούσα να μείνω έγκυος; Αν όχι, τι θα μου προτείνατε να κάνω; Ίσως εξωσωματική; Σας παρακαλώ βοηθήστε με.

Απάντηση: Για να σας προτείνουμε κάτι υπεύθυνα για ένα τόσο λεπτό και σημαντικό θέμα χρειαζόμαστε πολλά στοιχεία από το ιστορικό σας, και τους αναλυτικούς εργαστηριακούς ελέγχους που έχετε κάνει.

 

 

Ερώτηση: Έκανα εμβρυομεταφορά 2 εμβρύων στις 2 Δεκεμβρίου. Στις 15 Δεκεμβρίου έκανα εξέταση β χοριακής η οποία βγήκε αρνητική. Ο γιατρός μου είπε ότι έκανα πολύ νωρίς την εξέταση και θα πρέπει να την επαναλάβω σε 4 με 5 ημέρες. Υπάρχει πιθανότητα να έχω θετικό αποτέλεσμα αργότερα; Πρέπει να τονίσω ότι έχω κύκλο 28 ημερών και δεν παρουσιάστηκε καθόλου αίμα όλες αυτέ τις ημέρες. 

Απάντηση: H πιθανότητα μικραίνει μετά τις 14 μέρες αλλά πάντα υπάρχει, έτσι είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε επανάληψη λόγω της πολύ λεπτή διαδικασίας στην οποία έχετε υποβληθεί.

 

 

Ερώτηση: Στις 25 και 26 Νοεμβρίου έκανα σπερματέγχυση διότι ο σύζυγός μου είχε πρόβλημα κινητικότητας. Στις 11 του Δεκέμβρη έκανα test (PREDICTOR) αλλά δεν έδειξε τίποτα. Η τελευταία μου περίοδος ήταν στις 13 Νοέμβρη, ακόμα δεν έχω αδιαθετήσει. Υπάρχει πιθανότητα να είμαι έγκυος αλλά να μην φάνηκε στο test;

Απάντηση: Εφ' όσον δεν παίρνετε φάρμακα και δεν ήρθε η περίοδος πρέπει να γίνει εξέταση αίματος ( β-χοριακή ) που θα δώσει απόλυτη απάντηση.

 

 

Ερώτηση: Ανακάλυψα το site σας ψάχνοντας για την έννοια ανενεργό ενδομήτριο και θα ήθελα να αναφέρω την περίπτωσή μου συγχαίροντάς σας ταυτοχρόνως για την δουλειά σας. Έχω κάνει 3 εκτρώσεις σε νεαρή ηλικία 20-21 ετών. Πριν 6 χρόνια διαγνώστηκε σε σαλπιγγογραφία ότι η αριστερή σάλπιγγα ήταν κλειστή και ότι υπήρχαν συμφύσεις μέσα στην μήτρα τις οποίες και αφαίρεσα με χειρουργική επέμβαση. Έκανα μία απόπειρα εξωσωματικής που ήταν επιτυχής τον Σεπτέμβριο του 1999 και τον Ιανουάριο του 2000 αναγκάστηκα να διακόψω την κύηση μετά την διάγνωση μηνιγγοκήλης στο έμβρυο. Ακολούθησε μια ανεπιτυχής προσπάθεια εξωσωματικής τον Σεπτέμβριο του 2000 και κατόπιν υπερηχογραφήματος ο γιατρός μου συνέστησε υστεροσκόπηση στην οποία και διαγνώστηκε ανενεργό ενδομήτριο. Μου συστήθηκε θεραπεία με cyclacur για τρεις τουλάχιστον κύκλους και επανάληψη της υστεροσκόπησης. Σημειωτέον πως ο κύκλος μου είναι απόλυτα σταθερός 30 ημερών και πως πριν 5-6 χρόνια διαπίστωσα μια ελάττωση της περιόδου παρ όλο που πάντα είχα σύντομη περίοδο 3 περίπου ημερών χωρίς πόνους και σχετικά λίγο αίμα. Σας γράφω γιατί θα ήθελα να γνωρίζω όσο το δυνατόν πιο λεπτομερειακά τις ελπίδες που θα μπορούσα να διατηρήσω. Στις προσπάθειες τις εξωσωματικής είχα πολύ καλά αποτελέσματα ως προς τον αριθμό των ωαρίων περίπου 10 με ελάχιστη δόση φαρμάκων και 7-8 γονιμοποιημένα, ο δε άντρα μου δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα.

Απάντηση: Το ενδομήτριο είναι σημαντικότατος παράγων για την επιτυχία σε μια προσπάθεια IVF. Εσείς όμως είχατε πρόσφατη επιτυχία εκτός της αναγκαστικής διακοπής της κύησης που αλλού μπορεί να αποδοθεί από τον θεράποντα ιατρό η παρουσία αυτού του προβλήματος. Πάντως μπορούμε με έγχρωμο κολπικό Doppler να ελέγξουμε την υποδεκτικότητα και κατ επέκταση την γονιμοποιητική δυνατότητα του ενδομητρίου. Εφ όσον υπάρχει ροή περιόδου, έστω και περιορισμένη έχετε πιθανότητες να μείνετε έγκυος.

 

 

Ερώτηση: Τον περασμένο Φεβρουάριο αφαίρεσα και τις δύο υδροσάλπιγγες με τη μέθοδο της λαπαροσκόπησης. Θα ήθελα να μάθω αν παίζει ρόλο η ηλικία στην επιτυχία μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης, μίας και σκοπεύω να παντρευτώ σε ένα ή
ενάμιση χρόνο. Τα ποσοστά επιτυχίας αλλάζουν σε μεγαλύτερες ηλικίες?

Απάντηση: Εάν προγραμματίζετε να κάνετε την προσπάθεια Εξωσωματικής γονιμοποίησης πριν την ηλικία των 30 χρόνων δεν υπάρχει πρόβλημα. Ουσιαστική μείωση έχουμε μετά τα 35 χρόνια και κυρίως μετά τα 40.

 

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να μάθω τι είδους ασθένεια είναι το τοξόπλασμα και εάν επηρεάζει μια μελλοντική κύηση. 

Απάντηση: Λεπτομέρειες για το τοξόπλασμα θα βρείτε εδώ 

 

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν η αγωγή που ακολουθεί κάποια γυναίκα κατά την διάρκεια εξωσωματικής γονιμοποίησης έχει κάποιες παρενέργειες για αυτή μετά από χρόνια ή κάποιο άλλο διάστημα όταν η ίδια έχει ιστορικό συγγενικών προσώπων με διάφορους καρκίνους; 

Απάντηση: Οι σοβαρές μελέτες που έχουν γίνει σε αυτό το θέμα έχουν αποδείξει ότι η πιθανότητα ανάπτυξης κάποιου καρκίνου σε γυναίκες που θα κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση είναι η ίδια που θα έχουν και αν δεν κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

Ερώτηση: Πρόσφατα έκανα σπερμοδιάγραμμα τα αποτελέσματα του οποίου είναι τα εξής:
αριθμός σπερματοζωαρίων: 4.500.000/ml
όγκος: 4/ml
μορφολογία: τυπικές μορφές 60% άτυπες 40%
κινητικότητα: ζωηρά/βαθμός 3 1η ώρα: 20% 2η: 15%
ζωηρά/βαθμός 2  1η ώρα: 10% 2η: 5%
νωθρά/βαθμός 1  1η ώρα: 5% 2η: 5%
ακίνητα/βαθμός 0 1 η ώρα: 65% 2η: 75%
βιωσιμότητα 60΄: 30%
η σύζυγος μου έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις και δεν έχει κανένα πρόβλημα θα ήθελα τη συμβουλή σας ως προς το τι πρέπει να κάνουμε από εδώ και πέρα 

Απάντηση: Σε αυτές τις περιπτώσεις ο γιατρό σας θα πάρει ένα καλό ιστορικό, θα ψηλαφίσει τα γεννητικά όργανα και ακολούθως θα προχωρήσει αναλόγως σε υπερηχογράφημα προστάτου, σπερματοδόχων κύστεων και όρχεων. Ο εργαστηριακός έλεγχος θα συμπληρωθεί με ειδικές εξετάσεις αίματος και ορμονικό έλεγχο για να ελεγχθεί ο άξονας διεγέρσεως των όρχεων. Σε πολλές περιπτώσεις είναι δυνατόν να γίνει φαρμακευτική διόρθωση. Οι υπόλοιπες περιπτώσεις θα αντιμετωπισθούν με σπερματέγχυση ή με εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

Ερώτηση: Συγχαρητήρια για το Site σας. Σας γράφω για κάποιο πρόβλημα που με απασχολεί. Στις 18/10/96 υποβλήθηκα σε κωνοειδή εκτομή λόγω H.P.V. προσβολής. Έκτοτε 3 έως 7 ημέρες πριν αρχίσει η περίοδος έχω μικρή ποσότητα καφέ αίματος. Στις 16/05/9, 17η ημέρα του κύκλου μου, έκανα εξωτερικό υπέρηχο που έδειξε πάχος ενδομητρίου 17.4 χιλιοστά. Ωστόσο στις 18/04/9, 22η ημέρα κύκλου, με ορμονολογικές εξετάσεις είχα προγεστερόνη 4.2 ng/ml, LH 14.3mU και FSH 3.9 mU. Στις 05/12/00 21η ημέρα του κύκλου, έκανα κολπικό υπέρηχο και μετρήθηκε πάχος ενδομητρίου 18 χιλιοστά. Η γνώμη του ιατρού μου είναι ότι το ενδομήτριο είναι αρκετά υπερπλαστικό και προτείνει υστεροσκόπηση. Πόσο απειλείται η υγεία μου από αυτό; Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το πάχος του ενδομητρίου και της προγεστερόνης; Υπάρχει πιθανότητα κακοήθειας και ποιοι οι τρόποι αντιμετώπισης; Ευχαριστώ και ελπίζω σε σύντομη απάντησή σας.

Απάντηση: Η υστεροσκόπηση την οποία προτείνει ο γιατρός σας είναι η πιο αξιόπιστη μέθοδος διάγνωσης και συγχρόνως θεραπευτικής αντιμετώπισης του "πεπαχυμένου" ενδομητρίου. Οι φυσιολογικές τιμές για το πάχος του ενδομητρίου εξαρτώνται από την ηλικία της γυναίκας , το ιστορικό της και την φάση του κύκλου στην οποία βρίσκεται. Φυσιολογικό πάχος ενδομητρίου είναι κάτω από 15 χιλιοστά. Και η προγεστερόνη μεταβάλλεται πριν και μετά την ωοθυλακιορρηξία στην παραγωγική φάση είναι κάτω από 1 ng/ml στην ωχρινική φάση είναι 3,1-31ng/ml. Η περιγραφή των ευρημάτων που υπάρχουν από το 1997 αποκλείει την πιθανότητα κακοηθείας που έτσι η αλλιώς είναι μηδαμινή.

 

 

Ερώτηση: Σας παραθέτω τις εξετάσεις του προγεννετικού συνδρόμου Down και βλαβών νωτιαίου σωλήνα της συζύγου μου.

Ηλικία συζύγου: 27 ετών (24/11/1973)
Τ.Ε.Ρ. 25/07/00
Μέτρηση υπερήχων (ΒΡD): 36mm στις 14/11/00
Ηλικία κύησης σε αιμοληψία: 16 εβδομάδες και 0 μέρες από ΤΕΡ, 16 εβδομάδες και 6 μέρες Yπερηχογραφικά

Ευρεθείσα τιμή MS AFP : 43.6 ng/ml : 1.20 MoM
Ευρεθείσα τιμή MS hCG : 30 IU/ml : 2.50 MoM
Ευρεθείσα τιμή MS uE3 : 4 nmol/l : 0.57 MoM

H ερώτηση μου είναι αν υπάρχει κίνδυνος και πόσες είναι οι πιθανότητες για Σύνδρομο Down. (Γενικά είναι αυξημένος ο κίνδυνος για Σύνδρομο Down στην περίπτωση μας; και ποια η συμβουλή σας;)

Απάντηση: Στα εργαστήρια που ασχολούνται με την ανίχνευση του συνδρόμου Down, εφαρμόζεται ειδικό πρόγραμμα στατιστικής πιθανότητας που λέγεται Α -Τεστ και στο οποίο αξιολογούνται η ηλικία, το βάρος, οι εβδομάδες κυήσεως και οι μετρήσεις που μου στείλατε. Έτσι βγαίνει μία στατιστική πιθανότητα που ανάλογα μπορεί να οδηγήσει ή όχι σε αμνιοκέντηση. Απευθυνθείτε στο εργαστήριο που κάνατε την εξέταση και θα σας δοθεί αυτή η πιθανότητα.

 

 

Ερώτηση: Εδώ και τέσσερα χρόνια έχω σταθερή σχέση με κάποιον και μάλιστα σκοπεύουμε να παντρευτούμε σύντομα. Έχω όμως την υποψία ότι έχουμε την ίδια ομάδα αίματος. Κατά πόσο είναι επικίνδυνο αυτό για τη γέννηση ενός παιδιού και ποιες είναι οι πιθανότητες να γεννηθεί ένα υγιές παιδί;

Απάντηση: Η ομάδα αίματος δεν έχει καμία επίδραση στην γονιμότητα του ζευγαριού. Κάποια προβλήματα όταν η γυναίκα έχει αρνητικό παράγοντα Rhesus και ο άντρας θετικό έχουν πλέον αντιμετωπισθεί και προλαμβάνονται επιτυχώς. Πρόβλημα υπάρχει μόνο σε περιπτώσεις που και οι δύο έχουν στίγμα Μεσογειακής αναιμίας αλλά και αυτό αντιμετωπίζεται.

 

 

Ερώτηση: Συγχαρητήρια για τη σελίδα σας. Πρόσφατα έκανα ένα σπερμοδιάγραμμα και ένα Percoll για σπερματέγχυση (από την οποία περιμένουμε το αποτέλεσμα). Κάποια αποτελέσματα του είναι τα εξής: Αριθμός σπερματοζωαρίων ανά ΜL 15.2 εκατ. Όγκος 2.2ml pH 7.4. Σύνολο 53. Πρόσθια προωθητική 09. Πρόσθια Ηλαττωμένη 35 Επιτόπια Τρομώδης 09. Ακίνητα 47. Μετά το Percoll τα αποτελέσματα έδειξαν: Σύνολο 74. Αριθμός σπερματοζωαρίων 3.5εκατ. Πρόσθια προωθητική 14. Πρόσθια Ηλαττωμένη 48 Επιτόπια Τρομώδης 12. Ακίνητα 26. Θα ήθελα να μου πείτε τις πιθανότητες να συλλάβει η γυναίκα μου φυσιολογικά (σημειωτέον ότι η γυναίκα μου δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα).

Απάντηση: Κατ' αρχάς να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην σπερματέγχυση. Το σκορ της επεξεργασίας είναι χαμηλό με πιθανότητες 5-10% σε αυτή την προσπάθεια σπερματέγχυσης. Εδώ να τονίσω ότι τα ποσοστά επιτυχίας που θα ακούσετε για σπερματέγχυση ποικίλουν από 3 - 25%. Από την αρχική όμως εικόνα που παρουσιάζει το σπέρμα, εφ όσον έχουμε νέα και υγιή γυναίκα (καλή υστεροσαλπιγγογραφία και ωοθυλακιορρηξία), θα προχωρούσα σε ορμονικό έλεγχο του άνδρα και υπερηχογραφικό έλεγχο γεννητικών οργάνων με στόχο έναν πιθανό θεραπευτικό χειρισμό για βελτίωση του σπέρματος. Αν όμως το σπέρμα έχει μετά το Percoll κάτω από 10 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά κυβικό και τις δύο πρώτες (καλές) ομάδες κινητικότητος κάτω από 50%, χωρίς περιθώρια διόρθωσης θα συνιστούσα το πολύ τρεις κύκλους σπερματεγχύσεων και μετά εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

 

Ερώτηση: Πάσχω από ενδομητρίωση. Έχω κάνει δυο χειρουργεία, το ένα για κύστη ωοθήκης (έγινε σφηνοειδής εκτομή και διαγνώστηκε η ενδομηρίωση) και το δεύτερο για υδροσάλπιγγα (αφαιρέθηκε η αριστερή σάλπιγγα). Υπάρχει ανοσολογικό πρόβλημα (αυξημένος αριθμός των ΝΚ κυττάρων - έχει γίνει εμβόλιο) και ο άνδρας μου έχει ολιγοασθενοσπερμία. Έχει γίνει υστεροσκόπηση και δεν υπάρχει πρόβλημα στο ενδομήτριο. Επιπλέον έχω κάνει 3 αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. 
1) Τι θα προτείνατε εσείς στην περίπτωσή μου και πως θα αντιμετωπίζατε αυτά τα προβλήματα ώστε να αποκτήσουμε παιδί;
2) Κατά πόσο η εξωσωματική θα μας βοηθήσει και πόσες πιθανότητες έχουμε;

Απάντηση: Η ενδομητρίωση είναι μεγάλο πρόβλημα για την γονιμότητα. Μια κοπέλα όμως τόσο νέα και με καλή μήτρα δεν είναι δυνατόν να μην μένει έγκυος, είναι θέμα υπομονής και προσεκτικής διαδικασία. Σίγουρα πρέπει να ξαναπροσπαθήσετε. Εγώ θα δοκίμαζα και την εμβρυομεταφορά εμβρύων στο στάδιο της βλαστοκύστης.

 

 

Ερώτηση: Με τον άνδρα μου προσπαθούμε να κάνουμε τρία χρόνια παιδί. Μέχρι τώρα έχουμε κάνει συνολικά έξι προσπάθειες εξωσωματικής με μικρογονιμοποίηση, μέθοδο GIFT και βλαστοκύστες και έχουμε τρεις αποβολές στο ενεργητικό μας, συνήθως στην αρχή του δευτέρου μήνα. Επίσης υπάρχουν άλλα δέκα έμβρυα στην κατάψυξη, αλλά έχω σοκαριστεί αρκετά για να προσπαθήσω πάλι. Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα το έχει ο άνδρας μου (ολιγοσπερμία). Οι δικοί μου έλεγχοι είναι όλοι καθαροί. Θα μπορούσατε να μου εξηγήσετε σε τι οφείλονται οι αποβολές και αν τελικά μπορούμε ν' αποκτήσουμε παιδί με εξωσωματική? Να σημειωθεί ότι η τελευταία αποβολή ήταν τον Μάρτιο του 2000.

Απάντηση: Καταλαβαίνω την αγωνία σας αλλά με 6 προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης και 3 αποβολές, πρέπει να έχετε οδηγηθεί σε ενδελεχείς και λεπτομερειακούς ελέγχους και να έχουν διορθωθεί πιθανά προβλήματα, ώστε να προληφθεί νέα αποβολή σε πιθανή επόμενη κύηση. Είναι λογικό να θεωρείτε τα προβλήματά σας αυτονόητα αλλά είναι αδύνατο και ανεύθυνο εμείς να βγάζουμε συμπεράσματα και να δίνουμε συμβουλές χωρίς να ελέγξουμε: ιστορικό ζεύγους, ειδικούς ελέγχους σπέρματος, ορμονικό έλεγχο, δομή και λειτουργικότητα μήτρας - ωοθηκών, ανοσολογικούς ελέγχους αποβολών κ.λ.π.

 

 

Ερώτηση: Είμαι 25 ετών, ενάμιση μηνών έγκυος και δεν θέλω να το κρατήσω. Θα ήθελα να μου πείτε εκτός από έκτρωση ποιες άλλες μέθοδοι υπάρχουν, π.χ. κάποιο χάπι; Σας ενημερώνω ότι έχω ήδη κάνει καισαρική πριν 5-6 χρόνια και ο γιατρός μου λεει ότι μία έκτρωση πιθανόν να μου δημιουργήσει πρόβλημα σε μία μελλοντική εγκυμοσύνη. Επίσης αν σας είναι εύκολο θα ήθελα το όνομα και τηλέφωνο αν υπάρχει κάποιου γιατρού ο οποίος μπορεί να με βοηθήσει ή αν μπορώ να έρθω σε σας. Σας ευχαριστώ, περιμένω το συντομότερο δυνατόν την απάντηση σας γιατί είμαι σε απόγνωση.

Απάντηση: Ακολουθήστε την οδηγία του γιατρού σας . Γενική αρχή στην ιατρική είναι
ότι δεν μπορούμε σε καμία επέμβαση να μηδενίσουμε την πιθανότητα επιπλοκών, για τον λόγο αυτό ακολουθούμε διαδικασίες που περιορίζουν στο ελάχιστο τις επιπλοκές.

 

 

Ερώτηση: Έχω ήδη μια κόρη 15,5 ετών με αυθόρμητη σύλληψη χωρίς προβλήματα εγκυμοσύνης. Εδώ και ενάμισι χρόνο προσπαθώ να μείνω έγκυος, με άκαρπες προσπάθειες. Έκανα καλλιέργεια κολπικού υγρού και έδειξε μυκόπλασμα, ureaplasma urealiticum και gardnerella vaginalis. Τώρα κάνω θεραπεία με sultrin κρεμά και delitroxin χάπια. Πιστεύετε ότι μετά την θεραπεία θα τα καταφέρω; Ή δεν έχουν σχέση τα μικρόβια αυτά με την γονιμότητα μου; 

Απάντηση: Είναι σαφές ότι μικρή επίδραση μπορεί να έχουν οι φλεγμονές του κόλπου στην γονιμότητα ενός ζευγαριού. Αν και θα χρειαζόμασταν περισσότερες πληροφορίες για να σας δώσουμε κατεύθυνση ελέγχου σας συνιστώ να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας και να αξιολογηθεί η ανάγκη (με βάση πληροφορίες από το ιστορικό σας και τον γυναικολογικό έλεγχο) για να γίνει έλεγχος στο σπέρμα, υστεροσαλπιγγογραφία και έλεγχος ωοθυλακιορρηξίας.

 

 

Ερώτηση: Στις 8-2-1995 ύστερα από εισαγωγή μου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξαιτίας κοιλιακού άλγους και κατόπιν υπερηχογραφήματος υποβλήθηκα σε λαπαροσκόπηση, κατά την οποία ανευρέθησαν αίματα και αιματοπήγματα στον δουγλάσιο. Ακολούθησε λαπαροτομή στην οποία βρέθηκε αιμορραγούν ωχρό σωμάτιο αριστερής ωοθήκης. Έγινε σφηνοειδής εκτομή αριστερής ωοθήκης και αιμόσταση. Μετεγχειρητικά μεταγγίστηκα με 2 μονάδες αίματος. Από τότε δεν αντιμετώπισα περαιτέρω προβλήματα και το τεστ ΠΑΠ που κάνω κάθε 6  μήνες είναι αρνητικό. Στις 6-11-2000 ύστερα από έντονο άλγος στην περιοχή της μήτρας υποβλήθηκα σε διακολπικό υπερηχογράφημα μήτρας και εξαρτημάτων. Σε αυτό η μήτρα απεικονίζεται φυσιολογική. Το προσθιοπίσθιο πάχος του ενδομητρίου είναι 8mm (ΦΤ προεμμηνοπαυστικά:<13mm, ΦΤ μετεμμηνοπαυστικά:<4mm). Ο δουγλάσειος χώρος δεν παρουσιάζει παθολογικά ευρήματα. Η δεξιά ωοθήκη έχει διαστάσεις 3,2χ1,4χ1,4cm(μέγεθος:3,3cc). Διακρίνονται ωοθυλάκια, το μεγαλύτερο των οποίων έχει διάμετρο 0,4cm. Η αριστερή ωοθήκη έχει αυξημένες διαστάσεις 3,4χ3,0χ3,0cm(μέγεθος:16,0cc). Περιέχει ετερογενές μόρφωμα 2,6χ1,8cm ως από αιμορραγική κύστη. Ποια είναι η γνώμη σας για τα παραπάνω και ποια θεραπευτική οδό πρέπει να ακολουθήσω;

Απάντηση: Εφ όσον παρά τον πόνο δεν υπάρχει εύρημα στον δουγλάσειο, αυτή η αιμορραγική κύστη θα απορροφηθεί σύντομα, συνήθως μετά την επόμενη περίοδό σας. Για να αντιμετωπίσετε άμεσα τα συμπτώματά σας ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας αντιμετωπίζοντάς τα συντηρητικά με αντιφλεγμονώδη και αναλγητικά φάρμακα, φυσικά με παρακολούθηση της εξέλιξης των συμπτωμάτων σας.

 

 

Ερώτηση: Μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ο γιατρός μου είπε ότι θα προχωρήσει σε βλαστοκύστη στην επόμενη προσπάθεια:
1)Τι είναι η βλαστοκύστη, σε ποιες περιπτώσεις εφαρμόζεται και πότε είναι 
απαραίτητο να γίνει;
2) Τι ποσοστά επιτυχίας έχει;
3) Ποια είναι τα υπέρ και τα κατά αυτής της μεθόδου;

Απάντηση: Λεπτομέρειες για την βλαστοκύστη θα βρείτε εδώ 

 

 

Ερώτηση: Έμεινα έγκυος τον Αύγουστο του 2000 και στον υπέρηχο που έκανα ανακάλυψα πως έχω ενδοτοιχωματικό ινομύωμα 8,2 εκατοστών στο πρόσθιο και αριστερό πλάγιο. Τελικά προκλήθηκε στην 9η εβδομάδα παλίνδρομη κύηση και απέβαλα. Ο ένας γιατρός μου συνέστησε να ξαναμείνω έγκυος χωρίς να εγχειρίσω το ινομύωμα γιατί μια εγχείριση ενώ ο άλλος γιατρός μου συνέστησε να κάνω εκπυρήνιση. Επειδή δεν ξέρω τι να κάνω μπορείτε παρακαλώ να μου πείτε εσείς τι θα προτείνατε να κάνω;

Απάντηση: Πρέπει να σας πούμε ευθέως ότι δεν υπάρχει μια ευθεία και απόλυτα αποδεκτή άποψη για το αν πρέπει ένα ινομύωμα να χειρουργείται όταν σε μια εγκυμοσύνη με ινομύωμα συμβεί αποβολή.
Κάθε περίπτωση εξατομικεύεται.
Η γενική κατεύθυνση είναι να μην χειρουργούμε μια γυναίκα με ινομυώματα από τον φόβο δημιουργίας συμφύσεων και κινδύνων υπογονιμότητος. Σε πολλές περιπτώσεις όμως είναι δυνατόν η ύπαρξη μεγάλου ινομυώματος να μειώνει την  "πιθανότητα" γονιμότητας.
Θα επηρεάσει την απόφασή μας για χειρουργική αντιμετώπιση είτε με ανοικτό χειρουργείο είτε με λαπαροσκόπηση το μέγεθος του ινομυώματος, η τοπογραφία του και οι επιδράσεις σε λειτουργίες. Η θέση του ινομυώματος σε σχέση με το ενδομήτριο και το βάθος του στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, το εύρος της επιφανείας που καταλαμβάνει στην μήτρα, η αγγείωσή του, η σχέση του με τα σαλπιγγικά στόμια, η τοπογραφική σχέση του με τις μητριαίες αρτηρίες, η σχέση του με το παραμήτριο και τους ουρητήρες, η πιεστική του δράση στην ουροδόχο κύστη ή στο έντερο, η επίδρασή του στην τονικότητα του μυομητρίου και ο ρυθμός αύξησης του όγκου του (όχι απλά των διαστάσεών του).

 

 

Ερώτηση: Πρόσφατα εγώ και ο σύζυγός μου ανακαλύψαμε ότι εγώ είχα κολπίτιδα και ο σύζυγος φλεγμονή. Μπορεί αυτό να παίξει ρόλο στο να μην μπορώ να μείνω έγκυος;

Απάντηση: Πρέπει να υποβληθείτε σε προσεκτική θεραπεία και επανέλεγχο ώστε αυτό το μικρού ποσοστού αίτιο υπογονιμότητας να θεραπευτεί γρήγορα και κυρίως να προσέξετε ακολουθώντας τις οδηγίες του γυναικολόγου σας να μην υποτροπιάσει η κολπίτιδα.

 

 

Ερώτηση: Την 1η και 2η ημέρα έχω αρκετό αίμα, μετά λίγο. Αυτό παίζει ρόλο στην
γονιμότητα;

Απάντηση: Εφ όσον σε υπερηχογραφικό έλεγχο το ενδομήτριο και το μυομήτριο είναι
φυσιολογικά και ο τύπος περιόδου καλός ( φυσιολογικό ορμονικό προφίλ) δεν υπάρχει πρόβλημα γονιμότητας.

 

 

Ερώτηση: Έχω κάνει ήδη δύο προσπάθειες εξωσωματικής με μικρογονιμοποίηση, θεωρητικά δεν μου έχουν βρει τίποτα προβληματικό απλά ο άνδρας μου έχει πρόβλημα κινητικότητας και στις δύο όμως προσπάθειες είχα πολύ κακή ανταπόκριση στα φάρμακα. Την πρώτη φορά μου πήραν 7 ωάρια από τα οποία μόνο δύο γονιμοποιήθηκαν και είχαμε μάλλον δύο άσχημα έμβρυα και τη δεύτερη μου πήραν 6 από τα οποία μόνο ένα γονιμοποιήθηκε ο γιατρός μου μου είπε ότι είναι παθογενής κατάσταση που πρέπει να την αποδεχτώ και να συμβιβαστώ με αυτήν. Ας σημειώσω ότι χρησιμοποίησα και τις δύο φορές το Superfact και τα Pergogreen. Θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας καθώς και την τακτική που θα μου προτείνατε σαν κέντρο;

Απάντηση: Η διαπίστωση της φτωχής ανταπόκρισης στην ανάπτυξη ωοθυλακίων αλλά και στην τελική τοποθέτηση καλής "ποιότητας" εμβρύων είναι το πρόβλημα στο οποίο πρέπει να εστιασθεί κάθε μελλοντική προσπάθεια . Οι κλινικοί γιατροί στα κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης ακολουθούν κάποιους εξειδικευμένους θεραπευτικούς χειρισμούς που είναι διαφορετικοί για κάθε γυναίκα και για κάθε πρόβλημα ζευγαριού. Για να προσδιοριστεί η αγωγή πρέπει να γίνει στην γυναίκα ειδικός ορμονικός έλεγχος που εξαρτάται από τον τύπο της περιόδου της και την υπερηχογραφική δομή των ωοθηκών, η δε παρακολούθηση της ανταπόκρισης στην αγωγή πρέπει να είναι πιο συχνή με συνδυασμό υπερηχογραφικό και ορμονικό. Σε περίπτωση δε που οι αρχική εικόνα δεν είναι καλή θα πρέπει η αγωγή να διακόπτεται και να διαφοροποιείται σε άλλο κύκλο.

 

 

Ερώτηση: Ανακάλυψα ύστερα από σαλπιγγογραφία ότι έχω βουλωμένες σάλπιγγες. Ο γιατρός μου μου είπε ότι μπορώ να κάνω 2-3 προσπάθειες με εξωσωματική και αν δεν μπορέσω να μείνω έγκυος να κάνω λαπαροσκόπηση και να ξαναεπιχειρήσω. Θα ήθελα να μου πείτε:

1. Τι πιθανότητες έχω να πετύχει η εξωσωματική με τις σάλπιγγες μου βουλωμένες;

2. Τι θα με συμβουλεύατε εσείς να κάνω στην περίπτωσή μου;

Απάντηση: H αρχική αιτία από την οποία είτε ξέρουμε είτε πιθανολογούμε ότι προέρχονται οι υδροσάλπιγγες παίζει σημαντικό ρόλο στην IVF. Αν είναι φλεγμονώδους αιτιολογίας ή μηχανική απόφραξη. Επίσης σε μια μεγάλη ομάδα συνυπάρχουν τα αίτια.
Οι υδροσάλπιγγες θεωρείται ότι δημιουργούν βλάβες στο βιοχημικό μικροπεριβάλλον του ενδομητρίου με την ανάστροφη ροή του περιεχομένου τους καθώς και ανοσολογική επίδραση με απορριπτική διάθεση προς την εμφύτευση των εμβρύων. Στην διεθνή βιβλιογραφία θα βρείτε σοβαρές μελέτες να υποστηρίζουν την αφαίρεση των υδροσαλπίγγων αλλά και άλλες που να την απορρίπτουν. 
Στην διεθνή βιβλιογραφία υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες με υδροσάλπιγγες έχουν μικρότερο ποσοστό εμφυτεύσεως, περισσότερες βιοχημικές κυήσεις που δεν εξελίσσονται, περισσότερες εξωμήτριες κυήσεις, λιγότερους τοκετούς ανά εμβρυομεταφορά αλλά ίδια αναλογία σε αποβολές.
Η άποψη στην οποία κανείς τελικά προσχωρεί είναι αποτέλεσμα της δικής του εμπειρίας αλλά και της διατιθέμενης τεχνολογίας.
Αν λοιπόν κάποτε βλέπαμε υπερηχογραφικά υδροσάλπιγγες (μόνο τότε θέλουν αντιμετώπιση) και η ενδεδειγμένη λύση ήταν ανοικτό χειρουργείο, προτιμούσαμε να κάνουμε διακολπική παρακέντηση του υγρού και να αποφύγουμε το κοιλιακό χειρουργείο και την ταλαιπωρία της γυναίκας, έστω και με την παροδική βελτίωση που προσέφερε. Τα τελευταία 8-10 χρόνια που διαθέτουμε την λαπαροσκοπική δυνατότητα χειρουργείου κάνουμε λαπαροσκοπική διόρθωση των σαλπίγγων ή προχωρούμε σε αφαίρεση των υδροσαλπίγγων λαπαροσκοπικά αν ο βαθμός βαρύτητος δεν επιτρέπει προσπάθεια διόρθωσης των σαλπίγγων. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η αφαίρεση θέλει πολύ μεγάλη προσοχή με όποιο τρόπο και να γίνει για να μην επηρεασθεί η αιμάτωση των ωοθηκών και η παραγωγή ωοθυλακίων και ωαρίων στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης.

 

 

Ερώτηση: Η γυναίκα μου είναι έγκυος σε δίδυμη κύηση μετά από εξωσωματική στο κέντρο σας. Λόγω δουλειάς αναγκάζεται καθημερινά να ταξιδεύει 1 ώρα με αυτοκίνητο. Πόσο επικίνδυνο είναι αυτό για την ίδια και για την εγκυμοσύνη το πρώτο τρίμηνο; Υπάρχουν κάποιοι άλλοι περιορισμοί αυτή την περίοδο;

Απάντηση: Η δίδυμη εγκυμοσύνη ανεξάρτητα από τον τρόπο σύλληψης αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη προσοχή διότι σε όλες τις περιπτώσεις επιπλοκών έχει μεγαλύτερη και βαρύτερη επίπτωση. Συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας διότι για κάθε περίπτωση ανάλογα με το ιστορικό οι συστάσεις συμπεριφοράς της εγκύου εξατομικεύονται. Ισχύουν πάντα όμως στις πολύτιμες κυήσεις οδηγίες με προτροπές περιορισμού των καθημερινών δραστηριοτήτων στις αναγκαίες και απαραίτητες.

 

 

Ερώτηση: Στην κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση, η τοποθέτηση των εμβρύων (εμβρυομεταφορά) γίνεται στη μήτρα ή στις σάλπιγγες;

Απάντηση: Στην κλασσική εξωσωματική γονιμοποίηση, η τοποθέτηση των εμβρύων (εμβρυομεταφορά) γίνεται με ειδικό λεπτό καθετήρα που περνάμε μέσα από τον τράχηλο και αφήνουμε τα έμβρυα στην μήτρα.

 

 

Ερώτηση: Κατά την σεξουαλική μου επαφή με μία κοπέλα έσπασε το προφυλακτικό και τελείωσα μέσα της. Έχουνε περάσει πολύ λίγες ώρες από την ώρα που συνέβη και που σας γράφω το email. Υπάρχει κάποιο φάρμακο ή κάποια ενέργεια ώστε να αποφύγουμε την εγκυμοσύνη;
Η κοπέλα είναι 8 ημέρες πριν την αδιαθεσία της.
Επίσης θα ήθελα να σας ρωτήσω πόσες πιθανότητες υπάρχουν να μείνει μία κοπέλα έγκυος από μία σεξουαλική επαφή.

Απάντηση: Σε κάθε περίπτωση που γίνει σεξουαλική επαφή ελεύθερη την ημέρα της ωορρηξίας της γυναίκας, η πιθανότητα σύλληψης δεν ξεπερνά το 25%.
Όταν κατά λάθος υπάρξει, σε επικίνδυνες για σύλληψη μέρες του κύκλου, ελεύθερη εκσπερμάτιση τότε ανάλογα με το είδος του κύκλου και με την  φάση αυτή δίνουμε μεγάλες δόσεις από ένα αντισυλληπτικό χάπι και έτσι  χαλάμε το "περιβάλλον" και μειώνουμε τις πιθανότητες εμφύτευσης. Συνήθως χρησιμοποιούμε αντισυλληπτικά χάπια σταθερής δόσης ( Μinulet, Gynera, Marvelon, κλπ) ή χάπια προγεστερόνης (Dufaston, Primolut 10, Provera10).
Η δόση είναι ένα χάπι πρωί μεσημέρι βράδυ για τέσσερις μέρες.

 

 

Ερώτηση: Παρακάτω σας εκθέτω το πρόβλημά μου και θα ήθελα την ιατρική σας συμβουλή.
Τελευταία Τ.Ε.Ρ 10/07
Ενδείξεις Β χοριακής 16/08 195
18/08 290
21/08 530
23/08 1300
Πραγματοποιήθηκαν οι εξής υπερηχογραφηκοί έλεγχοι κυήσεως (κολπικά):
· 18/08 δεν έδειξε στοιχεία κυήσεως ενδομήτρια ή εξωμήτρια . Βρέθηκε ωχρό
σωμάτιο διαμέτρου 23 mm και ενδομήτριο 11 mm.
· 24/08 Το ίδιο με το παραπάνω με ωχρό σωμάτιο ή κύστη 31mm και ενδομήτριο 14mm.
Να σημειώσω ότι υπάρχει ελαφρά αιμορραγία (ροζ) από 18/08/00.
Υπάρχει κύηση και τι γενικά μπορεί να συμβαίνει;
Υπάρχει περίπτωση ομαλής εξέλιξης της κυήσεως;
Αν η κύηση είναι εξωμήτριος πότε μπορεί να διαγνωστεί και ποια θεωρείται
ότι είναι η καλύτερη αντιμετώπιση;

Απάντηση: Το ερώτημα που μας θέσατε είναι συνηθισμένο στην Μαιευτική.
Η αξιολόγηση της B χοριακής εξαρτάται από τον κύκλο της κάθε γυναίκας (μέρες καθυστέρησης). Επίσης ο ρυθμός ανόδου, με διπλασιασμό περίπου ανά 48 ώρες, έχει μεγάλη σημασία για την αξιολόγηση. Θα πρέπει τέλος να πούμε ότι η υπερηχογραφική απεικόνιση σε έμπειρα χέρια με κολπικό υπερηχογράφημα είναι δυνατή όταν η Β χοριακή είναι πάνω από 1000 με 2000 μονάδες.
Αν τότε δεν απεικονισθεί υπερηχογραφικά υποθέτουμε παλίνδρομο κύηση ή εξωμήτριο.
Στην δική σας περίπτωση διαπιστώνουμε μια καθυστέρηση της ανόδου της πρώτης μέτρησης που όμως σε γυναίκες με κύκλους που παρουσιάζουν καθυστέρηση θεωρείται κανονική. Ο ρυθμός ανόδου είναι αποδεκτός και θα πρέπει να γίνει νέο υπερηχογράφημα και μέτρηση χοριακής. Φροντίστε να είστε σε τακτική επικοινωνία με τον γιατρό σας, μην αγχώνεστε, ακόμα και στην χειρότερη περίπτωση της εξωμητρίου (που δεν ταιριάζει με τον ρυθμό ανόδου της χοριακής σας) η αντιμετώπιση σήμερα είναι φαρμακευτική και λαπαροσκοπική.

 

 

Ερώτηση: Πάσχω από διαταραχές στύσης. Με τη γυναίκα μου θα θέλαμε να αποκτήσουμε ένα παιδί ακόμα (ήδη έχουμε ένα αγοράκι 6 ετών, πού το κάναμε φυσιολογικά.)
Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω πόσο περίπου θα στοιχίσει μια ανάλογη της
περιπτώσεως μου μέθοδος τεχν. γονιμοποίησης.

Απάντηση: Οι διαταραχές στύσης έχουν κατά κύριο λόγω υπόστρωμα ψυχολογικό ή ανατομικό ή λειτουργικό ορμονικό και πρέπει να υποβληθείς σε έλεγχο ειδικό ώστε να εξασφαλισθεί η υγεία σου.
Σε ανθρώπους που το πρόβλημα δεν διορθώνεται η εναλλακτική λύση είναι για το δικό σας ιστορικό η σπερματέγχυση , πράγμα βέβαια που είναι συνάρτηση της ηλικίας της γυναίκας, της ορμονικής της κατάστασης και της σαλπιγγογραφίας της. Συνήθως σε υγιείς γυναίκες κάτω των 36 ετών γίνονται μέχρι 6 προσπάθειες σύλληψης με σπερματέγχυση και επί αποτυχίας εξωσωματική γονιμοποίηση.
Η σπερματέγχυση είναι μια τεχνική που κοστίζει συνολικά περί τις 120.000 και έχει ανά προσπάθεια στις καλύτερες περιπτώσεις από 10 - 25 %  (μέσο ποσοστό σε εμάς 20%)
Η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μια τεχνική που κοστίζει μεταξύ 700.000 και 1.200.000 δραχμές (εκτός εάν η φαρμακευτική αγωγή καλύπτεται από ασφαλιστικό φορέα οπότε έχουμε μείωση από 300.000 έως 600.000 δρχ.) και η πιθανότητα επιτυχίας είναι από 10 - 70 % ( μέσο ποσοστό σε εμάς 45%).

 

 

 

 
© 1999-2008 Μονάδα Αναπαραγωγικής Ιατρικής
Αναστασίου 8, 11524 Αθήνα, τηλ. 210 6912900, ivf@gynecology.gr